KK Škofja Loka
KK KK KK KK KK KK KK
Naslov:

Košarkarski klub
Škofja Loka

Podlubnik 1c,
4220 Škofja Loka

Telefon/Faks:
+386 59 935 619

e-pošta:
kk.skloka[a]siol.net

TRR:
03128-1000010043
SKB d.d. - Škofja Loka

DŠ: SI95194606

MŠ: 5093520
 

Facebook   Instagram

PONEDELJKOVA ZGODBA: Pisalo se je leto 1974
slikcaV soboto, 25. oktobra, smo na ženski članski tekmi med Odejo in Kranjsko Goro-Jesenicami gostili ekipo članic KK Kroj iz leta 1974, zato se bomo v tokratni ponedeljkovi zgodbi še malce bolj posvetili takratnim uspehom čete Andreja Grahka.
Prispeval: Nejc Ziherl

Pisalo se je leto 1974, ko je Košarkarski klub Škofja Loka v ženski konkurenci nastopal s kar tremi ekipami: članicami, mladinkami in pionirkami. Ekipe so vodili še amaterski trenerji, še posebej uspešna pa je bila tisto leto članska ekipa KK Kroj. Slednja je v tistem letu zelo zavzeto vadila pod vodstvom Andreja Grahka, kajti po ponovni spremembi sistema ligaških tekmovanj so ekipe, med njimi tudi KK Kroj, spet igrale v enotni 1. SKL za ženske.

KK Kroj (1974):
Jelka Potnar, Nuša Vrbinc, Olga Miljković, Biserka Balderman, Vera Milič,
Nada Ržen, Tina Nemec, Nada Biček, Tanja Strel, Mira Jesenko;
trener: Andrej Grahek.


Ekipa se je vso sezono hrabro borila premagovala favorizirane tekmice in redni del sezone končala na prvem mestu skupaj z ekipo Ježice. Takratna pravila so velevala, da se v primeru enakega števila zmag mora odigrati še dodatno tekmo na nevtralnem igrišču. Obračun se je igral v Hali Tivoli, po hudi borbi pa so se zmage in posledično tudi naslova prvaka Slovenije razveselile Škofjeločanke, ki so favorizirano ekipo Ježice ugnale z 61:52. Da je res šlo za pravo borbo, kaže rezultat po polovici odigranega srečanja (24:24). Na odločilni tekmi proti Ježici je blestela kapetanka Tanja Strel, ki je obračun končala s 26 točkami.

Boj za zvezno ligo
Ista ekipa je odpotovala tudi na kvalifikacije v Srbijo. Kvalifikacije za zvezno ligo so bile v Nišu s šestimi udeleženkami. Sodelovale so republiške prvakinje: iz Srbije ekipa Studenta iz Niša, iz Vojvodine ekipa Partizana iz Novega Sada, iz Makedonije ekipa Vardarja iz Skopja, iz BIH ekipa Jedinstva iz Tuzle, iz Kosova ekipa Univerzita iz Prištine ter ekipa Kroja.

Naša ekipa je ob dveh zmagah in treh porazih zasedla četrto mesto in se v zvezno ligo ni plasirala, je pa v petdnevnih borbah zapustila zelo dober vtis. Tudi na tem turnirju je vloga najboljše strelke ekipe pripadla Tanji Strel.

Po 40 letih znova skupaj
Glavni odmor na obračunu med Odejo in Kranjsko Goro-Jesenicami so organizatorji dogodka izkoristili, da so ekipo Kroja iz leta 1974 povabili na parket, manjkala je le Biserka Balderman, ki se dogodka žal ni mogla udeležiti. Pred mikrofon so povabili trenerja, ki je poudaril, da ni bilo veliko časa za pripravo na kvalifikacijski turnir, spregovorila pa je tudi Tanja Strel. Nekdanja najboljša strelka ekipe je dejala, da se ekipa na žalost ni velikokrat zbrala skupaj, prav zaradi tega pa je bila dogodka v dvorani Poden zelo vesela.

Ekipi je sponzor kluba Odeja podelil tudi simbolična darila.

Zgodovina povzeta po zborniku, izdanemu ob 50 letnici košarke v Škofji Loki (l.2004).
 
 
Tanja Strel je v tistih letih nosila kapetanski trak.
Ekipa KK Kroj iz leta 1974. Stojijo: Potnar, Vrbinc, Miljković, Balderman, Milič, trener Grahek; čepijo: Ržen, Nemec, Biček, Strel, Jesenko.
Košarkarice 40 let kasneje. (foto: Vilma Stanovnik/Gorenjski glas).

nazaj na seznam novic

Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji
LTH Casting Domel Polycom Difa Craft Obcina Ines Audax Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji Sponzorji